Műhelytitkok

Ifju Tóth András vagyok, az Ars Magna ötvösműhely megalkotója. Ismerd meg nézeteimet és tárgyaim lényegét.

Ars Magna jelentése

Az egység megteremtés, a fönt-lent, kint-bent egységesítésének elve, az ég és a földi erők, a gondolat és a cselekedet harmóniájának megteremtése ihlette a név megszületését. “Ars Magna”, alkímiai kifejezés mint “nagy művészet. Az ember önmagának megalkotására utal.

Ars Poetica

A képzőművészet vonzott, mióta az eszemet tudom, ezen belül is az ötvösség fogott meg leginkább, ebben kezdtem elmélyülni, kibontakozni. Tanulmányaimat Magyarországon és Németorságban egyaránt folytattam. Művészeti tevékenységem során legtöbbször arra törekedtem, hogy szellemmé bontsam az anyagot, így lehatolva környezetem alkotóelemeinek a lényegi részéig, vagy akár a természetet alkotó alap struktúrákig, felfedezve benne a dualitást ,mely a világunkat egyensúlyban tartja ,két egymásra ható ellentétes előhatás következtében. Ez a hatás-ellenhatás, a pozitív-negatív formák ritmikai bemozgatása a statikus kép felületen a fény és árnyék komplementer és reflex színek összekomponálása foglalkoztat a festészetben,melynek alapja a jó és pontos rajzosság,és szabad vonalvezetés ,amire grafikáimban törekszem.
Alkotni egyben mágikus folyamat, mivel formát adunk gondolatainknak, vágyainknak, félelmeinknek, kedvünk szerint vonzást vagy taszító hatást kiváltva a szimpátia elve szerint. Ékszer készítés során is inkább a régebbi korok mágikus világképéhez térek vissza, amikor még az ékszereket erővel töltötték fel aszerint hogy milyen célt kellett szolgálniuk. -Létezik egy széles körben elfogadott, egyetemes felfogás, amely szerint a természet valamennyi teremtménye rendelkezik egyfajta lélekkel és erővel, mely azokat összeköti, egységbe fogja- az embert is beleértve.
Az amulett is a természet és a mágikus erők eme rendszerének a része.

Tárgyaim spiritualitása

A tárgyaim készítése során alkalmazom mindazt a tudást és elhivatottságot, szenzitivitást , érzékenységet amit 12 -20- év képzőművészeti , iparművészeti tanulmányaim során különféle mesterektől -(akik végtelen hálára köteleztek)és saját tapasztalataim által magamévá tettem. Az alkotással szándékomban áll a numinózust megérinteni, Ad majorem Dei gloriam, és tán abból segíteni valamit a földre csepegtettni.
Mivel a korábban élt mesterek tudása vonzott mindig, óhajtottam közel kerülni akármilyen csekély szinten is hozzájuk és az élet nekem is szép lassan lehetőséget biztosított a munkára, helyenként elismerésre és halvány megtapasztalására miben élhettek a Ők.
Kitanultam a klasszikus technikák egy részét, a különböző történelmi korok gyártástechnológiai módszereit, a történelmi kő foglalás típusokat. Elsajátítottam a kézi vésőkkel való bánást, a zománcozást , ami a kivésett rekeszekbe rajzos szerkezetbe üvegpasztát égetve káprázatos színekkel vagy éppen opak szinekkel ér el vizuális szemetgyönyörkodtetően izgalmas hatásokat. Dolgozni úgy érdemes mint ahogy a természet, mely nem hozza létre ugyanazt a formát kétszer, bár minden létező faj, fajták szerint ugyanazon szabályrendszernek felel meg , mégsem egyformák. Ezáltal kell életre a teremtő szellem segitségével minden mi az alkotó őszinte szándékának megfelelve megszületik. És amilyen harmónikusan néha mintha külső irányítás által mozogna a kéz, megvalósul valami ami összhangban lehet a teremtő ideákkal, amik a világmindenség erőit is elrendezik.

Előszeretettel alkalmazok szimbólumokat az emberrel veleszületett ősképeket, archetípusokat, amelyek az emberiség közös múltjában szerzett tapasztalatainak, szellemi élményanyagának a kollektív tudattalanban elraktározott örökségei.

Légy része a munkafolyamatnak, rendelj saját, egyedi ötvöstárgyat

Van elképzelésed, hogy mit szeretnél? Vagy csak tetszenek az általam alkotott tárgyak és szeretnél egy saját, személyre szabott ékszert?

Légy része a munkafolyamatnak, rendelj saját, egyedi ötvöstárgyat

Van elképzelésed, hogy mit szeretnél? Vagy csak tetszenek az általam alkotott tárgyak és szeretnél egy saját, személyre szabott ékszert?
Többet szertnél megtudni? 
Kövess a social csatornáimon

Bevásárló kosár

0
image/svg+xml

A kosarad üres.

Continue Shopping